Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Να καεί το σύστημα!

Με το δικό τους στερεότυπο, με την προσωπική τους ιδεοληψία και φοβία ταλαιπωρούνται όσοι θεωρούν ότι η εξέγερση των νέων και η αντίθεση μιας μεγάλης μερίδας των προοδευτικών πολιτών στο καθεστώς έχει ταπεινά κίνητρα ή αποτελεί έκφανση του ατομικού τους αδιεξόδου.

«Να καεί το σύστημα»: Έτσι νομίζει ο φίλος μου, Παντελής Καψής (kapsis@dolnet.gr) ότι σκεφτόμαστε οι φιλελεύθεροι αριστεροί, οι ριζοσπάστες δημοκρατικοί, οι εναλλακτικοί και τόσοι άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι!

Καλέ μου Παντελή, δεν είμαστε πυρομανείς, ούτε αιμοβόροι, θα σου έλεγα ότι δεν είμαστε ούτε καν μνησίκακοι, αν και ίσως να μην μπορείς να με πιστέψεις, καθώς φαίνεται – αν και ωραίος άνθρωπος – να μην διαθέτεις τα εφόδια να αντιληφθείς τη διαφορά στο σύστημα της κουλτούρας που διακρίνει τους σημερινούς προοδευτικούς από την βαθιά συντήρηση που κυριαρχεί.

Άσε τα περί «κοινής λογικής» που οδηγεί αναπόδραστα στη κοινή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, γιατί εκτίθεσαι άσχημα και …άδικα.
Άσε αυτή τη σαχλαμάρα περί «κοινής λογικής» να την υπερασπιστούν άλλοι δεξιότεροι , και ρώτα τη φίλη μας την Φ. Τσαλίκογλου να σου εξηγήσει πώς διαμορφώνεται σύμφωνα με τη κοινωνική ψυχολογία η «κοινή λογική», που ούτε τελικά «κοινή» είναι, ούτε καν «λογική».
Εγώ θα αρκεστώ να σου πω ότι εδώ και μια δεκαετία, τουλάχιστον, κανείς πολιτικός επιστήμονας που σέβεται την ιδιότητά του δεν επικαλείται αυτή την έννοια.

Η «κοινή λογική», αποτελεί το νεο-συντηρητικό εφεύρημα, που έρχεται να εξηγήσει και να νομιμοποιήσει τα πλέον… παράλογα πράγματα: τις ερμαφρόδιτες και δημοκρατικά ανομιμοποίητες σχέσεις εξουσίας.
Είναι, φίλε, ο όρος που χρησιμοποιείται για να ουδετεροποιήσει την πολιτική διαδικασία και να προσδώσει αντικειμενικότητα στις δια-υποκειμενικές σχέσεις εξουσίας.

Μην σε παρασύρει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Είναι καλός συνταγματολόγος, αλλά δεν έχει ιδέα από σύγχρονη πολιτική, ούτε ασφαλώς από κοινωνική επιστήμη.
Η συναίνεση σήμερα δεν επιβάλλεται μέσω της προβολής κάποιας δήθεν «κοινής λογικής», που υπακούει σε κάποιο υπερβατικό κοινό συμφέρον, αλλά αποτελεί συγκυριακό προϊόν της πολιτικής και κοινωνικής διαπάλης.

Είναι ωραίο πράγμα ο πολιτικός ανταγωνισμός – και ο κοινωνικός, ασφαλώς - φίλε, με καθαρούς όμως όρους, δίχως νταβατζηλίκια και …πουστιές.
Αυτός τροφοδοτεί τη δημοκρατία και μόνον αυτός.
Μην τον φοβάσαι, μη μας φοβάσαι και μη ζητάς να τον πνίξεις μέσα σε ιδεαλιστικά μορφώματα, τα οποία ισοπεδώνουν την πολιτική και εξαφανίζουν την ιδεολογία.

Δεν θέλουμε, λοιπόν, να καεί το σύστημα. Δεν παίζουμε εμείς με τη φωτιά. Αυτό είναι το χόμπι όσων προκαλούν πολιτικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς με οικονομικούς, πολιτισμικούς, φασιστικούς, μαφιόζικους ή/και νταβατζίδικους όρους (φαντάζομαι ότι συνεννοούμεθα!).

Δεν πήρες χαμπάρι, ρε Παντελή, ότι το σύστημα αυτοπυρπολήθηκε στη πλατεία Συντάγματος ανεβασμένο πάνω στον τεράστιο βωμό τον σκανδάλων που το ίδιο έστησε.
Δεν πάει άλλο η διαπλοκή. Δεν τραβάει άλλο το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα, βραχυκύκλωσε και αναπαράγει …τέρατα. Δεν τα βλέπεις; Εσύ τα κάνεις σχεδόν κάθε μέρα πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα σου!

Πιστεύεις, τέλος, ότι «μπορεί κανίβαλος ποτέ να εκπροσωπήσει τάχα όλους του φίλους τους παλιούς που έχει στη στομάχα;»
http://grbloopers.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: